Mailserie: 10% wijzer 156 mini-blogs vol eye-openers en 'aha'-momentjes

Al een paar jaar verzamel ik quotes met inzichten waarbij ik denk: “Hé, dit zou iedereen moeten weten”. Inzichten met ‘aha’-momentjes. Inzichten die niemand ons leert.

Inzichten over het ondernemerschap, psychologie, filosofie, sociologie, tevredenheid, succes, communicatie, ondernemen, verlies, ethiek, onzekerheid, aandacht, creativiteit, geld, motivatie en emotie.

Want we leren hoe we nuttig kunnen zijn in de samenleving. Hoe je een tandwiel wordt in een bestaande machine. Functioneel. Passend. Hoe je de rest niet tot een last bent.

Maar we leren niets over het leven zelf

We leren niet onszelf, de ander en de wereld om ons heen te begrijpen. We leren niet hoe je zelf iets opzet, hoe je met twijfel omgaat, welke denkfouten we constant maken, hoe we gemotiveerd blijven, de zin en onzin van ambitie, hoe je gelukkiger wordt en hoe je betere beslissingen maakt.

Hoe we niet alleen overleven, maar bloeien. Niet alleen als werknemer, maar als mens, creatieveling en ondernemer.

Dat moeten we zelf maar uitzoeken. Het leven moet onze leerschool maar wezen.

Wat natuurlijk bullshit en uiterst inefficiënt is.

Alsof je iemand wil laten leren zwemmen door die persoon in het diepe te gooien. Zonder iets uit te leggen. En wanneer hij na een bijna-verdrinkervaring uitgeput de rand bereikt en uit het water klimt, hem direct weer erin gooien. Keer op keer.

Leer je op termijn zwemmen? Waarschijnlijk. Wijsheid komt met de jaren, toch? Maar is het efficient? Nee. Is het nodig? Nee.

Misschien is dat de reden dat iedereen de helft van de tijd het gevoel heeft maar wat doet en in angst leeft. Angst om te verliezen wat ze hebben. Angst om af te gaan. Angst om niet te krijgen wat anderen hebben. Angst om niet genoeg te zijn. Angst om geen ‘passie’ te vinden.

Is het niet beter op wat handvaten te hebben? Wat instructies?

Uit een duizendtal quotes heb ik er 156 inzichten geselecteerd

En bij die verzamelde inzichten heb ik mini-blogs (van 20 tot 500 woorden) geschreven. Met meer uitleg, verdieping en hoe je het kan toepassen in de praktijk. Al die 156 mini-blogs heb ik in een mailserie gezet. Een mailserie waarbij je drie eye-openers per week ontvangt – die je binnen een minuutje of twee leest. Zodat het lezen en leren geen klusje wordt, maar iets dat je energie geeft.

“Met veel smaak lees en herlees ik je ‘Mailserie 10% Wijzer’. Briljant idee deze serie! Dank.”

Inzicht #9 uit de mailserie

“The fears you don’t overcome become your limits”

We limiteren onszelf wanneer we enkel in onze comfortzone handelen. Een meesterkunstenaar die zijn of haar werk niet durft te laten zien, zal nooit de eer (en succes) krijgen die hij/zij verdiend.

Wat houdt jou tegen? Welke angst kan jij stapsgewijs overwinnen?

“A gem cannot be polished without friction, nor a man perfected without trials.” — Seneca

“You want to be in a constant state of slight discomfort, stuggling to barely achieve whatever it is you are trying to do.”

“Anything that gives light must endure burning.”

Wat voor soort inzichten zit er in die mailserie?

 • Hoe we ons brein kunnen hacken om een leuker, stabieler en voller leven te leiden
 • Wanneer je naar je gevoelens en intuïtie moet luisteren (en wanneer niet),
 • Hoe motivatie ontstaat en hoe we dat vast kunnen houden,
 • Welke compleet onlogische keuzes we maken met marketing en het ondernemerschap
 • Hoe je slimmer omgaat met geld.

 

 • Hoe aandacht werkt en hoe je dat creëert
 • Hoe we een een zelfbeeld creëren en hoe we dit beeld kunnen vormgeven
 • Hoe je iets leert en hoe je bij de top 0.1% hoort.
 • Hoe je tevredener wordt
 • Wat je moet doen als het leven tegenzit
 • Hoe je met verandering, verlies en weerstand omgaat

Wat heb je aan al die inzichten?

Wijsheid is toegepaste kennis. Maar we missen veel essentiële kennis die de basis zou moeten vormen bij het maken van beslissingen. Met deze inzichten vul je jouw brein met quotes en feiten waar je naar kan refereren wanneer je een beslissing moet maken.

Als je met deze kennis één betere beslissing kunt nemen die zorgt dat je leven met 1% beter wordt, dan is het de investering dubbel en dwars waard. En dat is vrij pessimistisch. Wat nou als je met die inzichten tien betere beslissingen maakt? Vijftig? Honderd?

Inzicht #35 uit de mailserie

Samenwerken is niet fucking valsspelen

Misschien is die overtuiging een residue van ons schoolsysteem.

Alles moest je zelf doen. Afkijken en je laten helpen door anderen was verboden of valsspelen.

Maar in de praktijk – in de echte wereld – werkt dat tegen je. Je hoeft niet alles alleen te doen. Fuck dat.  Het leven is geen eenmansmissie. Ook niet als je alleen bent. Het is geen persoonlijke vuurproef. Het is geen test om te kijken of jij waardig genoeg bent om ‘succesvol’ te worden.

Accepteer hulp. Zoek advies. Ga samenwerkingen aan. Kijk af. Doe het samen. Waarom zou je dan niet niet alle hulp accepteren om jouw droom te verwezenlijken of je leven iets makkelijker te maken? Wie houdt je tegen? Alleen je ego.

We denken dat we op een of andere manier minder zijn wanneer we om hulp vragen. Dat is bullshit. Men prijst je niet hoger in als je het alleen doet. Het draait om het resultaat. Je bent niet minder waard als je samenwerkt. Je bereikt juist meer. Je hebt meer om weer weg te geven.

“Trying to resolve a problem that has been solved by millions of other people without the awareness of what they did isn’t a sin of ignorance, it’s a sin of ego.”

Wil je de mailserie 10% wijzer volgen?

156 mini-blogs vol leerzame quotes

44,- excl btw.

Ontvang een jaar lang elke week drie eye-openers

 

Inschrijven

156 ‘nuggets of wisdom’ die zorgen dat je jezelf en de wereld om je heen beter begrijpt, waardoor je in alle situaties beter oordeelt en slimmere keuzes maakt. Keuzes die zorgen dat jij je succesvoller, meer tevreden, energieker en stabieler voelt.